Pages

  • RSS

Sunday, January 25, 2009

islam kaffah

Bismillah. Salaam 'Alayk.MySpace

Hari ini saya ingin membawa anda kepada dua ayat penyata.

Saya Islam.
Saya islam.

Anda nampak apa bezanya kedua-dua ayat ini ?

Ya, anda memang teliti ! Bezanya, perkataan 'Islam' dimulai dengan huruf besar. Manakala 'islam' dimulai dengan huruf kecil.

Di dalam konsep penulisan Bahasa Melayu, perkataan Islam perlu ditulis dengan huruf besar, bukan? Jika anda tidak setuju dengan saya, mungkin anda tidak sedar selama ini bahawa markah tatabahasa anda telah ditolak 1/2 markah kerana kesilapan ini. MySpace

Anda tahu apa gunanya huruf besar di dalam satu perkataan?

Tepat sekali! Huruf besar untuk kata nama khas, manakala huruf kecil untuk kata kerja atau kata nama am.Tapi dalam konteks penggunaan perkataan islam di sini, kita anggap ia sebagai kata kerja.

Bijak sungguh pembaca blog saya !MySpace

Ini bermakna, perkataan 'Islam' hanya sekadar pada nama.Nama khas.

Anda kurang faham? Saya bawakan dua ayat penyata lain.

Saya Ayu.
Saya ayu.


Penyata pertama membawa maksud, 'Saya bernama Ayu.'

Manakala penyata kedua, bermaksud, ' saya adalah perempuan yang lemah lembut, sopan-santun, perempuan Melayu terakhir lah senang cerita! '

Sedangkan penyata yang pertama tidak membuktikan Ayu bersifat demikian, walaupun namanya Ayu. Mungkin Ayu yang dimaksudkan sikapnya suka menendang orang, 'rock', 'iron lady' dan sebagainya.Bukannya Ayu yang memang ayu sungguh, jalan lemah gemalai atau gemar memakai kain batik di dalam rumah. MySpace(tiada kaitan dgn ayu amiza atau puan rahayu kandar.hehe)

Anda sudah faham? Bagus.Jadi kita kembali kepada ayat penyata yang asal.

Islam vs islam

Jika diperhatikan di sekeliling anda, di Malaysia mungkin, perkataan 'Islam' yang banyak diaplikasikan oleh kebanyakan masyarakat. Hanya Islam di dalam kad pengenalan dan surat beranak.Bukannya islam pada 'deen', bukannya islam yang diamalkan dalam kehidupan seharian.
Bila ditanya agamanya, cepat saja menjawab "Saya orang Islam.Kan ada tulis dalam IC ni."
Tapi penampilan atau perilakunya langsung tak menggambarkan ciri-ciri seorang muslim. Mana hilang tudungnya,adab sopannya, pakaian yang macam tak cukup kain, rokok makanan rujinya, hedonism, dan segala macam lagi. Tak perlu ulas panjang-panjang.

Mungkin anda boleh merujuk buku "Asas-asas Islam" dan "Dasar-dasar Islam" tulisan Maududi, untuk mendalami tajuk ini. Maududi menjelaskan dengan panjang lebar, betapa umat Islam sekarang, hanya Islam sekadar pada nama, sahaja.

Anda rasa anda tergolong dalam golongan yang mana satu? Anda orang Islam atau orang islam?

Mungkin ada yang mempertikaikan antara,

Saya muslim vs Saya mukmin

Apa bezanya?

Orang MUKMIN selalunya kita bayangkan sebagai orang yang hebat,kaki masjid, berdakwah di sana sini, janggutnya panjang,keluarganya juga soleh-solehah belaka, berjubah bertudung labuh dan macam-macam lagi definisi yang boleh kita berikan.

Orang MUSLIM pula bagaimana? Mungkin kita anggap mereka seperti yang kebanyakan dilihat di Mid Valley,Times Square, yang biasa-biasa sahaja pakaiannya, dengan T-shirt lengan pendek dan tudung selempang di bahu.Atau dalam kata nama lain, muslim tipikal.

Ada bezakah muslim dan mukmin?

Hakikatnya, orang islam adalah orang yang beriman. Once you are a muslim, then you are a mukmin.Or you HAVE to be a mukmin.Tiada istilah islam separuh-separuh. Islam yang hanya pada pakaian, tetapi dari segi mu'amalat, dia tidak menjaga riba'. Tiada muslim yang hanya menjaga pergaulan, tidak ber'couple', tetapi memaki jiran tetangganya.Tiada islam yang hanya tertulis di dalam kad pengenalan, tetapi berambut merah, ataupun kaki rasuah.

Islam yang tidak kaaffah.Islam yang bercampur-aduk dengan kebatilan. Tidak wujud sama sekali konsep islam sebegini.


يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱدۡخُلُواْ فِى ٱلسِّلۡمِ ڪَآفَّةً۬ وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٲتِ ٱلشَّيۡطَـٰنِ‌ۚ
إِنَّهُ ۥ لَڪُمۡ عَدُوٌّ۬ مُّبِينٌ۬


208: Wahai orang-orang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan, dan jangan kamu ikuti langkah-langkah syaitan.Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu.

(Surah AlBaqarah)
Dan di dalam hadith ke 6 daripada hadith 40 Imam Nawawi juga ada menyebut tentang perkara ini.

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya.


Dunia ini hanya ada Islam dan Jahiliyah. Selain daripada Islam, adalah Jahiliyah. Dan selain daripada Jahiliah adalah Islam.Tiada di antara keduanya.
Hidup ini hanya ada antara hitam, atau putih. Tiada warna kelabu.
Namun, kebanyakan kita suka mengambil jalan tengah. Tidak mahu terlalu alim. Dan tidak juga mahu menjadi terlalu jahil.Mahu yang sedang-sedang saja.Low profile katanya.


فَأَلۡهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقۡوَٮٰهَا (٨) قَدۡ أَفۡلَحَ مَن زَكَّٮٰهَا (٩) وَقَدۡ خَابَ مَن دَسَّٮٰهَا 


8. Maka Dia mengilhamkan kepada dia (manusia)(jalan) kejahatan dan ketaqwaan.
9.Sungguh beruntung orang yang menyucikannya (jiwa itu).
10.Dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.

(Surah AsySyams)


Jika begitu, kita boleh andaikan golongan pertengahan tersebut dengan perumpaan ini.

Ibarat biskut oreo dalam tahi lembu.
MySpace (erk..)

Apa hukum memakan biskut oreo? Halal, bukan?
Tahi lembu pula kita kategorikan sebagai najis, yang tidak akan sama sekali dimakan oleh manusia yang berfikiran waras.

Jadi, jika biskut oreo yang telah diletakkan di dalam najis pula bagaimana? Sanggupkah anda makan biskut oreo tersebut?

Itulah perumpamaan apabila perkara haq dicampur-aduk dengan kebatilan.

Saya bawa anda kepada perumpamaan yang lebih jelas dan bersifat realistik.

Konsert Amal

Percampuran lelaki dan wanita berlaku. Seawal jam 2 petang lagi peminat sudah sedia menunggu, padahal konsert tersebut bermula selepas Isya'. Asar entah ke mana, waktu Maghrib yang singkat, apatah lagi.Artis-artis mungkin solat, tetapi bagaimana dengan pengunjung yang ribuan orang itu?
Konsertnya bersifat amal jariah. 'World Peace' mungkin, atau 'Free Gaza' atau sebagainya.
Tetapi kewajipan yang utama diabaikan.Hak dan kebatilan bercampur menjadi kelabu.

Sama seperti oreo di dalam tahi lembu, bukan?

Anda mahu contoh lagi? Tiada masalah ! MySpace

Cinta Ana-Anti

Myspace Icons


Beria-ia sungguh golongan yang 'konon-kononnya' mahu dianggap islamik ini, siap ber'ana-anti', tapi, ber'couple'.

"Ana sayangkan anti kerana Allah Taala.Hubungan kita ni suci. Kita tak buat maksiat pun. Lagi dapat pahala adalah. Ana call anti pagi-pagi untuk kejut qiyamullail, anti hantar mesej-mesej tazkirah kpd ana.Ana yakin hubungan kita diredhai Allah"
MySpace
Sayalah orang pertama yang akan muntah hijau dengan 'statement' di atas.yuckss.

Luarannya mungkin golongan ini (segelintir sahaja) kelihatan sungguh islamik, berdakwah sana-sini,cakap tentang islam berapi-api, serbannya masyaAllah, 7 lilitan ! Tudungnya labuh ke lutut,tetapi tidak menjaga batasan pergaulan yang dituntut Islam. Dari sudut tersebut, maqam orang sebegini terus jatuh merudum pada pandangan saya.Kerana, islamnya tidak kaffah, tidak sempurna, tidak menyeluruh.

Jadi,apa perlu kita lakukan?

Dalam pada kita hendak mencapai tahap Islam 'kaffah' tersebut, kita perlu TAHU apakah yang dikatakan dengan Islam dan Jahiliyyah itu sendiri. Tahu, bukan bermakna kita perlu buat perkara jahiliyyah tersebut.Tahu, supaya kita dapat membezakan dengan jelas, antara ISLAM dan JAHILIYYAH. Dan tiada yang wujud di antara keduanya.

Segalanya menuntut kepada keperluan ILMU.
Ilmu, yang bukan hanya boleh didapati dengan sekadar mendengar ceramah, atau menjadi pembaca setia laman 'iluvislam' atau 'saifulislam.com', ataupun tazkirah daripada email dan sms yang di'forward' kepada kita.Itu semua tidak mencukupi.

Sebaliknya, ilmu yang saya maksudkan ini lebih membawa kepada pengamalan, penghayatan, dan mutaba'ah (check up/ follow up) yang semestinya ada.Bukan sekadar membaca buku nafsi-nafsi, ya, ia mungkin membantu tetapi tidak efektif.

Mu'adz bin Jabal pernah berkata:

"IJLIS BINA NUKMIN SA'AH."

Mari duduk bersama-sama kami, kita beriman sejenak.

Inilah yang kita perlukan. Ilmu tersebut boleh kita perolehi dengan kita duduk bersama-sama,beriman sejenak, bermuhasabah dan mengingati Allah dengan kita berhalaqah, berusrah, berBulatan, ber'Smart Circle' atau apa-apa sajalah gelarannya.Kerana apa? Kerana iman kita bukan seperti iman para nabi yang mendatar atau semakin menaik hari ke hari. Graf iman kita, manusia biasa ada naik turunnya. Jadi perlunya sistem tarbiyyah sebegini, supaya bilamana graf iman kita hampir mencecah angka 'kosong', ada pencetus/stimulus yang mengecas semula iman kita, dan kembali mencanak naik semula.

Sistem yang sewajarnya berterusan sepanjang hayat kita.

Saya lihat perkara ini sangat penting.

Anda pula bagaimana? MySpace





Tuesday, January 20, 2009

مش عارف اعمل ايه

Salam 'Alayk

Saya sedang 'break' sekejap daripada mengadap buku Histology.current emotion:MySpace dan ada prasaan nak MySpace.....muntah...

Histo, oh Histo !

Bosan!MySpace Saya memang kureng sikit kalau belajar bab-bab structures of cell ni. Saya sukakan Physiology.Interesting, sebab belajar body functions, tapi nak faham dan hadamkan subjek Physio itulah yang paling susah.Huhu.

Apa pun semua ilmu milik Allah Taala. Ilmu ibarat cahaya yang takkan menerangi jiwa yang berdosa. Terlalu banyak maksiat yang saya lakukan mungkin, sehinggakan sukar untuk menerima ilmu ini yang hanya sekadar setitis dari lautan ilmu Allah yang sangat luas.MySpace


Jom release tension sekejap dengan lagu Tamer Hosny,

مش عارف اعمل ايه
atau dalam Bahasa Inggeris nya, "I Don't Know What To Do".

Oh ya, ini lagu berkisar pasal Palestin ya !








ترابك يا فلسطين تاج على راسى .... امشى اتباهى بيه بين اهلى وناسى
"The sand of Palestine are a crown on my head, I am walking proudly among my families and relatives
trabek ya falsteen taj 3ala rasy wa amshy beh been ahly wa nassy

ترابك يا فلسطين تاج على راسى .... امشى اتباهى بيه بين اهلى وناسى
The sand of Palestine are a crown on my head, I am walking proudly among my families and relatives
trabek ya falsteen taj 3ala rasy wa amshy beh been ahly wa nassy

يارب مش عارف انا اعمل ايه ... يارب قدرهم على اللى هما فيه

Oh my God! I don't know what should I do, Please God, Help them to overcome this adversity
ya rab mosh 3aref a3mel 7aga ya rab gadrhom 3ala homa feh

مش عارف اعمل حاجه نفسى اعمل حاجه ... شايف اخويا بيتعذب وانا بتفرج عليه
I can't do anything, I wish I could do something, as I watched my brother suffering and I am watching him
mosh 3aref a3mel 7aga nafsy a3mel 7aga shayf a5oya bet3azeb wa ana betfarag

محتاجين وقفه عربية لحل القضية ... باعلى صوت ارجوكوا اتحركوا

we need arabic stand to solve this issues, I'm saying it loudly...please do anything
mahtageen wa2fa la7al al adya ba3al sot argoko ta7arko

عارفين مش قصدكوا .. بس بردو محدش يقدر يسكت واخواته بتموت

We know that this it's out of your hand, but there is no one could be irresponsible and his siblings are dying
3arfeen mosh asdako bas bardo ma7desh ya2der yaskot wa a5wato betmoot

يارب مش عارف انا اعمل ايه ... يارب قدرهم على اللى هما فيه
Oh my God! I don't know what should I do, Oh God..understand what they are going through
ya rab mosh 3aref a3mel 7aga ya rab gadrhom 3ala homa feh

مش عارف اعمل حاجه نفسى اعمل حاجه ... شايف اخويا بيتعذب وانا بتفرج عليه

I can't do anything, I wish I could do something, as I watched my brother suffering and I am watching him
mosh 3aref a3mel 7aga nafsy a3mel 7aga shayf a5oya bet3azeb wa ana betfarag

يارب نولهالنا فرحة صبر السنين ... ونفرح على ارضك يا عراق وترجعى لينا يا فلسطين
god make it easier,the happiness and patience for years.. and be happy to iraq ground and give palestine back to us
ya raby nawelha far7et saber al sanen wa nafra7 fe ardek ya iraq wa tarja3y lena ya falsteen

يارب نولهالنا فرحة صبر السنين ... ونفرح على ارضك يا عراق وترجعى لينا يا فلسطين

Oh God, grant us the joy for the patience of the year, When we celebrate the victory in Iraq and when we regain Palestine
ya raby nawelha far7et saber al sanen wa nafra7 fe ardek ya iraq wa tarja3y lena ya falsteen

يارب مش عارف انا اعمل ايه ... يارب قدرهم على اللى هما فيه

Oh my God! I don't know what should I do, Oh God..understand what they are going through
ya rab mosh 3aref a3mel 7aga ya rab gadrhom 3ala homa feh

مش عارف اعمل حاجه نفسى اعمل حاجه ... شايف اخويا بيتعذب وانا بتفرج عليه
I can't do anything, I wish I could do something, as I watched my brother suffering and I am watching him
mosh 3aref a3mel 7aga nafsy a3mel 7aga shayf a5oya bet3azeb wa ana betfarag

***********************
Sorry, too many grammatical errors, tak sempat nak edit. main copy paste je


Ok, masa rehat sudah tamat.

Bak kata Fathy, mari pikat Encik Histo! MySpace

Sekian



ps:besnye maen emoticon neh.haha batak sungguh

Friday, January 16, 2009

jihadku~

here they come again !!



Allah yusahhil..amiin ya rabb

MID YEAR EXAMS 2nd YEAR

Sunday,18/1 Physiology (10-11am)
Wednesday,21/1 Histology (10-11am)
Sunday,25/1 Anatomy (10-12am)
Wednesday,28/1 Biochemistry (10-11am)




Sesungguhnya, demi ummah,


saya mahu cemerlang macam incik telor di atas~



and also for the sake of..

enjoying my winter holiday !!



dear eire sisters,,

WAIT FOR ME !

insyaAllah, 31 jan-11 Feb, kita bina batu-bata sama-sama :)


people, i need your pray !

Allahmumma ja'alna minannajihin wal faizin wal mumtazin fi kulli imtihan fiddin fiddunya wal akhirah

Thursday, January 15, 2009

Mengenali AsSyahid Izzuddin Al-Qassam

Assalamu'alaikum WBT

Sebuah artikel mengenai seorang pejuang Islam dan peraih syahid, yang sejujurnya, saya TIDAK TAHU dan TIDAK PERNAH AMBIL TAHU tentangnya sebelum ini. Ya, saya pernah mendengar nama Al-Qassam , namun saya beranggapan ia hanya sebuah pertubuhan gerakan Islam yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan, sama seperti kebanyakan yang lain. Lebih teruk lagi, saya tidak tahu, Al-Qassam adalah sebuah unit sayap ketenteraan bagi HAMAS di Palestin. Dan yang paling dahsyat, saya tidak tahu langsung tentang sejarah bagaimana nama Al-Qassam dipilih, dan SIAPA Al-Qassam itu sendiri.Huh, jahil sungguh!

Saya tidak mahu orang lain jahil seperti saya, jadi saya letakkan artikel ini di sini. Moga-moga kita dapat meneladani tokoh-tokoh ini, moga-moga kita mengikuti jejak langkah mereka, dikurniakan syahid. AsySyahid Imam Hassan Al-Banna, Sheikh Ahmad Yassin, Ayyash,Nizar Rayyan, Syed Qutb, dan ramai lagi.Sungguh, saya cemburu dengan mereka.Saya juga mahukan gelaran mulia itu.Darah mereka berbau harum, mereka tidak perlu dihisab Allah, bahkan akan terus menuju ke syurga akhirat nanti.Siapa tidak cemburu? Namun saya sedar siapalah saya, dan dengan tahap saya begini, bagaimana saya boleh berangan-angan mahu menjadi seperti mereka?

Mari kita identify siapa tokoh-tokoh di atas.

Depan dari kanan: Dr Ab. Aziz Rantisi, Sheikh Salah Shehada,(unknown),Dr.Ibrahim Al-Maqadmah, Sheikh Ahmad Yassin
Belakang dari kanan : Ismail Haniyeh,Muhyi A-Deen Asy-Sharif, Yahya Ayyash,(unknown),(unknown).

Oh, saya tahu formulanya. Mereka bermula dari diri mereka sendiri.Mereka bina fardi muslim. Mereka tegakkan Islam di dalam diri mereka.Islam yang sebenar,yang Rasulullah bina dalam diri sahabat, bukannya Islam yang kini dah bercampur adunannya dengan ideologi zionis dan kristia
n.

Saya perlu berusaha lagi !

[mari lawat laman rasmi Izzuddin AlQassam Brigades.klik sini]

nota perut:akan datang InsyaAllah akan diletakkan entri berkaitan syarat-syarat pemilihan brigade AlQassam, dan mungkin boleh juga diletakkan mengenai tentera-tentera Muhammad Al-Fateh yang hebat.Sungguh, bukan calang-calang mereka yang terpilih!

nota perut lagi: fathy, aku jumpa sorang lagi tokoh yang grad dari Mesir! Hebatnya tarbiyyah dari Mesir, tetapi kenapa pemerintahnya masih buta hati?

lagi-lagi nota perut :credits to incik shfq kerana berjaya meng'identify' tokoh2 di atas. ada 3 lagi unknown, ada siapa2 tahu siapa mereka, sila roger saya ok?

Sekian
-Perindu S
yahid-

***********************************

Nama lengkap beliau adalah Muhammad Izzuddin Abdul Qadir Al-Qassam. Dilahir pada tahun 1882 M di Jibillah, Syria dan dia pernah belajar di Universiti Al-Azhar di Mesir untuk beberapa tahun mulai 1906. Di sana dia belajar daripada tokoh terkenal, Sheikh Muhammad Abduh. Sheikh Al Qassam adalah seorang imam, guru dan juga sheikh Tareekat Ash-Shazaliyah di Jilah Al-Adhamiyah, sebuah wilayah di bahagian utara Syria. Dia mengikut serta di dalam revolusi Syria memerangi penjajahan Perancis. Revolusi tersebut berakhir dengan berlakunya pertempuran Melson pada tahun 1920.

Perjuangan di Syria menjadi semakin rumit apabila penjajah Perancis menjatuhkan hukuman mati kepadanya. Beliau hanya mempunyai dua pilihan iaitu hukuman mati atau tunduk dengan kehinaan. Beliau mengambil keputusan untuk berhijrah ke Haifa di Palestin. Tujuan lain perpindahannya ke kota Haifa adalah kerana kewujudan pendatang haram Yahudi yang semakin bertambah besar di bumi Palestin. Izzudin Al Qassam datang ke Palestin sebagai mujahid kerana dia benar-benar memahami rancangan jahat yahudi yang mengerikan yang telah dibuat oleh Organisasi Zionis Antarabangsa di Basel, Swizland pada 29-30hb Ogos 1896. Mereka telah membuat resolusi untuk mendirikan sebuah negara nasional untuk orang Yahudi di Palestin. Beliau juga melihat pakatan sulit antarabangsa yang mendapat sokongan kaum penjajah umumnya dan British khususnya. Sheikh Izzudin juga melihat penhijrahan orang Yahudi secara besar-besaran ke bumi Palestin dan para pemuda Palestin bersenjata datang dari pelbagai penjuru dunia untuk merebut tanah dengan kekerasan ataupun pujuk-rayu.

Monday, January 12, 2009

video lagi

saya baru jumpa video ni tengah malam semalam.Doa Qunut Imam Masjidil Haram 8tahun yang lalu.

tak tertahan hati bila menonton video ini, sangat mengharukan.kemungkinan anda juga akan menangis tersedu selepas menontonnya.huhu




pengalaman ramadhan di negara arab sangat menarik, doa qunutnya sangat panjang, (pernah ada pengalaman qunut 1 jam semasa berimamkan Imam Jibril, imam Masjidilharam pada Ramadhan 2007 yang lalu) dan apabila imam membacakan doa qunut, seluruh jemaah yang mengikutinya akan menangis dengan dahsyat sekali. kami orang melayu ini apa lagi, ikut sama menangis, walaupun kadang -kadang kami tak faham pun apa maksudnya (kemungkinan menangis sebab lenguh kaki berdiri adalah sangat tinggi~)

Semoga doa daripada umat Islam seluruh dunia akan dimakbulkan Allah SWT.Kemenangan akan tiba, tidak lama saja lagi.

*Saya bertekad untuk belajar Bahasa Arab dengan lebih bersungguh-sungguh lagi lepas ni!*

Saturday, January 10, 2009

Dalil Keajaiban Iman

Assalamu'alaikum WBT

Setiap kali membaca berita tentang Palestin, terasa nafas macam tersekat di kerongkong, bahu terasa berat, hendak menangis pun dah tak larat.Dan kita tahu, selautan air mata kita, tiada nilai pun jika hendak dibandingkan dengan setitis darah mujahidin Palestin. Namun di sebalik semua itu, Allah telah menjanjikan kemenangan kepada umat Islam, dan janganlah kita ragui walau sedikit pun.

"Sungguh, kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata" Surah AlFath (48:1)

Hakikatnya, kita telah nampak bahawa terdapat keajaiban iman sedang berlaku di bumi Palestin. Apa yang berlaku di sana adalah hujah Allah kepada ummat di abad ke 21 ini, bahawa iman di hati 1.5juta umat Islam di Gaza, mampu berdepan dengan 5juta Yahudi yang lengkap bersenjata dan juga 300juta rakyat US,serta 250juta rakyat Rusia yang turut mendokong ideologi Zionis.Itu merupakan hujah Allah, bahawa dengan iman sahaja kita mampu bertahan walau sedahsyat mana asakan yang diterima.

Sekarang, yang merisaukan, bukan mujahidin di Palestin, kerana mereka telah menyahut seruan jihad, memang telah bersedia, dan telah ke medan jihad. Tetapi yang paling patut dirisaukan adalah golongan yang masih 'pending', masih menunggu, yang tak peduli, iaitu golongan yang berada di LUAR tembok Gaza, di seluruh dunia, masih tak tetap imannya, masih belum pasti untuk syahid atau tidak. (which is, kita lah golongan itu!)

Sabda Rasulullah SAW:

"Akan terus dari umatku, mereka yang terang-terangan di atas kebenaran.Tidak akan memudaratkan mereka orang-orang yang memusuhi mereka, sehinggalah datang ketetapan Allah, sedang mereka dalam keadaan demikian."

Sahabat yang mendengar bertanya kepada Rasulullah SAW,
"Di manakah golongan ini?"


Maka Rasulullah SAW menjawab,
"Mereka itu berada di Jerusalem."


Ini antara hujah dalil ketetapan iman mujahidin di Palestin.Hinggakan sahabat-sahabat turut mengagumi golongan ini, yang berterusan di atas kebenaran.Rasulullah juga pernah bersabda, jika dicampurkan iman seluruh penduduk Madinah, takkan sama dengan iman Abu Bakar.

Dan jika kita campurkan iman seluruh penduduk Malaysia, Indonesia dan rumpun Melayu umpamanya, mungkin tidak cukup untuk menyamai iman seorang mujahid Palestin.Kerana kehebatan iman mujahidin di Palestin memang diakui dan berdalil, dan Rasulullah sendiri mengakui kehebatan mereka sejak 1400 tahun yang lalu.

Jadi, sekarang bukan mereka yang patut dikasihani, bahkan DIRI KITA sendiri yang sewajarnya kita risaukan. Iman kita masih tidak diyakini, tetapi iman mereka sudah diiktiraf oleh Allah dan Rasul. Semoga Allah masukkan kita ke dalam pasukan mereka, yang turut sama berjuang bersama-sama mereka,meski dari jauh.

Ya, kita risaukan kesejahteraan fizikal mereka. Kita risaukan mereka yang kekurangan bekalan makanan dan perubatan. Kita risaukan anak-anak isteri mereka yang mati. Kita risaukan mereka yang sedang kesejukan di musim winter ini.Namun tidak perlu dirisaukan iman mereka, sebaliknya risaulah tentang kesejahteraan iman kita sendiri.

Sayangnya masih ada golongan-golongan yang langsung tidak peduli. Mereka bukannya diibaratkan sebagai 'katak bawah tempurung', tapi sewajarnya kita gelar sebagai 'katak bawah gelas' mungkin, kerana mereka nampak segala yang berlaku , namun langsung tidak dapat berbuat apa-apa.Hanya sekadar menonton.Adakah kita tergolong seperti mereka, nauzubillah min dzalik.

Jadi kita seharusnya meneruskan usaha kita, seruan kita untuk turut menjadi sebahagian daripada mujahidin Palestin, biar pun sekadar dari jauh.Terutamanya seruan 'muqotto'ah'/boikot produk2 Israel dan sekutunya. Jangan sampai SATU SEN pun wang kita sampai kepada mereka.Jangan disebabkan diskaun yang sekadar 50 sen sahaja kita telah sanggup bekerjasama dengan Yahudi.Hanya kerana pasaraya Tesco lebih murah, dan lebih dekat, kita lebih suka untuk berbelanja di sana, berbanding berbelanja di kedai Pak Mat contohnya.Dengan keadaan umat yang sebegini, kita takkan sampai kepada syarat-syarat kemenangan yang Allah janjikan.Yes, Islam will win. Tapi sebelum itu umat Islam perlu membayar harga kemenangan tersebut,dengan pengorbanan yang mahal.




Kita, para daie juga harus sedar, Allah telah tetapkan syarat-syarat kemenangan itu. Dan 'benchmark' bagi kita mencapai kemenangan itu adalah tinggi.Kemenangan Islam sangat mahal. Tidak mudah bagi Allah untuk menghadiahkan kemenangan kepada Islam.Rasulullah dan para sahabat juga telah membayar harga kemenangan Islam itu dengan pengorbanan yang sangat besar.

Mungkin kita sering bertanya,
Mengapa susah sangat Islam hendak menang?


Sebenarnya itulah ujian keimanan daripada Allah kepada kita, umat Islam. Untuk Allah uji keimanan kita, Allah berikan 'exam' yang memang susah,untuk menguji mana di antara kita yang paling bagus imannya.Exam kita berbentuk Yahudi dan sekutunya. Allah memang telah menguji kita dengan musuh yang sangat kuat, yang kini mendominasi dunia dari segala bidang. Ekonomi, media, ilmu, kebudayaan, pemikiran,teknologi, ketenteraan dan segala macam lagi.Mereka memang kuat sehinggakan PBB langsung tidak mampu berbuat apa-apa, Rusia juga, bahkan lebih teruk lagi, US turut menyokong dan menjadi sekutu mereka.


"Allah tidak membani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari (kebajikan) yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari (kejahatan) yang diperbuatnya. (Mereka berdoa),"Ya Tuhan kami,janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan. Ya Tuhan kami,janganlah Engkau beban kami dengan bebanan sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kami apa yang tidak sanggup kami pikulkan.Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka bantulah kami menghadapi orang-orang kafir."

Yakinlah ikhwah dan akhawat fillah, Allah takkan uji kita dengan musuh yang tak mampu kita lawan.Mengapa Allah bebankan kita dengan musuh yang sangat hebat? Kerana Allah mahu menunjukkan bahawa, kekuatan iman adalah sesuatu yang sangat hebat, dan mampu menghapuskan kebatilan.Contohnya apa yang berlaku kini, 1.5 juta umat Islam Gaza mampu berdepan dengan satu dunia yang menekannya.Itulah dalil kehebatan iman. Sesungguhnya apa yang berlaku sejak tahun 1948 dan sudah pun menjejaki 2009 ini, adalah dalil daripada Allah, bahawa dengan kekuatan iman, umat Islam mampu bertahan.

Dan tahap iman sebeginilah yang kita hendak capai, bentuk dan subur dalam diri kita. Dan kita bersunggguh-sungguh berdakwah dan menyeru orang lain, kerana kita juga mahu bentuk iman sebegini dalam diri mad'u-mad'u kita, dalam hati seluruh umat Muhammad.Oleh itu, kita perlu menjadi mujahid dan mujahidah, perlu bekerja lebih keras lagi untuk mencapai tahap iman seperti mereka, mujahidin di Palestin.

Beruntunglah umat Islam yang berada di bumi Palestin.

Dan malanglah bagi kita jika tidak turut sama berjihad seperti mereka.

Ingat, dunia bukan tempat untuk kita berehat!

10 Januari 2009
9.09 am
Saad Zaghloul

*Alhamdulillah semalam ramai betul student medic cairo yang menderma darah untuk umat Islam Gaza.ramai juga yang pitam :) Apa2pun mabruk sumer especially kpd mereka2 yang tak cukup berat badan, tapi semangat nak menderma darah juga!

Semoga darah kita selamat sampai kepada mereka, dan mengalir di dalam tubuh para mujahidin.ameen ya rabb

**siapa2 yang belum berkesempatan, boleh ke syari' kasr el einy hari ni. kaunter derm
a darah masih dibuka untuk hari ni

ni darah yam. malu nak letak gamba darah sendiri sbb tak penuh cam org len ;p





Wednesday, January 7, 2009

at least she did something,but we?

dear all readers, please give your time and watch this video. a brave woman tried to hinder the zionists from attacking the palestinians



sori ye, video ni cakap cine pulok

frankly speaking, she was really brave.

i think i cant be like her, if i'm in the same situation.maybe i will hide behind the buildings, or maybe worse, crying in front of the zionists?begging them?

*sigh* again, it's not good ye huda!xbek mengeluh!

oh ya.quoted from my batch-mate.i'm really affected by his piece of mind:

Entah bila kita mahu sedar? Nak tunggu Mesir kena serang? Malaysia kena serang? Sengal. Isu murtad yang macam menggila di Malaysia pun kalian tidak sedar. Kalian semua mahu pergi ke Gaza? Pergi ke kelas pun malas, kalau pergi pun, lambat, duduk dalam kelas, tidur pula kerjanya. Kalian mahu angkat senjata? Angkat tangan untuk brtanya soalan pun malu, ada hati nak angkat senjata. Kalian mahu berdoa untuk mereka? Dosa pun banyak, lebih baik kalian bertaubat dulu. Kalian nak berperang bersama-sama mereka? Nak berperang dengan nafsu pun tak larat, tak malu betul. Kalian mahu bersatu dengan pejuang jihad yang lain? Nak bersatu sama-sama kita pun terkedek-kedek, menggelikan hati. Kalau pejuang sebegini pergi ke Palestin, ke Iraq dan sebagainya, saya fikir tentera musuh pun tak sampai hati nak lawan. Dhaif sangat.

saya percaya, cara untuk kita kukuhkan kembali ummah ini hanyalah dengan Islam. Belajar tentang Islam, amalkan Islam, dan sebarkan Islam. Ambil tahu pasal isu ummat Islam antarabangsa. Kalau pasal pemain bola atau artis dan sebagainya boleh kita ambil tahu, takkan la ini pun malas sangat. Serta latihlah diri ini agar mampu menjadi pejuang. Sampai bila kita nak merungut yang kita ini lemah. Dah tau lemah, tak reti-reti nak bagi jadi diri tu kuat!

to read this article fully, u can visit this blog

yes, he (or she, maybe?) was true.no doubt of it.we were just complaining, blaming each other,we blamed the leaders, the ministers, without doing NOTHING to improve ourselves.

We are the youth,let us bring Islam back. we did it in the past.so let us do it again! let us build Islam, i mean the real Islam, we implement the deen in our life,totally.so, islam will be set up on the earth,enshaAllah.

And do not wait for the ministers around the islamic world, or in other term, the puppet rulers (cis kepade mereke.huh) to have implementation of islamic system in every legislation.believe me, they dont even care about their own brothers and sisters in islam,so how can u expect them to reestablish Islam in this world, like a caliph supposed to do so?

How to set up islam in our own selves?The prophet PBUH showed the examples.He cultured the Sahabah personalities, he built Islam mentalities, and gave them the bigger scope. Yes, this is the concept of tarbiyyah!
(oleh itu, kawan2 jangan malas2 pegi usrah, mabit, daurah.pecayelah.itu sume utk pembinaan diri kita jugak!)

And now, dear ikhwah and akhawat fillah, if we do not change OURSELVES and SOCIETY starting from this second, then we are part of the cause.We are going to stand in front of Allah.On the last day it will be too late to repent. And remember, there will be NO EXCUSES for BEING USELESS.


quoted again, from soldiers of Allah :

BRING BACK ISLAM
BRING BACK THE STATE
When I said no more wait
I meant..
NO MORE WAIT!!!!!!
No more watching brothers die
No more watching sisters cry
OH MUSLIM UMMAH RISE!!
Rise up from these lies
Rise up from nationalism pride
Allah is on our side
WE WILL NEVER COMPROMISE
MUSLIM FOR LIFE!
MUSLIMS UNITE!

quoted again.saya mmg suke memetik kate2 orang :)

"senjata umat islam,bangun malam,qiyamullail.bukan mengutuk keras-kerasan tanpa memberi kesan"
(oh and again,, kedepekk kat diri sendiri.tekene batang idung saye.huhu)


apa reaksi kita?

Petikan Haaretz.com, 07/01/09. Israel mengebom sebuah sekolah di Jabaliya petang semalam kerana dipercayai menjadi tempat persembunyian HAMAS.
Ternyata, sebuah badan dari PBB menyangkal dakwaan Israel.
Bagaimanapun, tindakan Israel mendapat kecaman umum kerana serangan tersebut menyebabkan 40 Palestin syahid, kebanyakannya adalah kanak-kanak. Dan ramai lagi yang cedera. Ada yang mengatakan, jangan disabitkan dengan HAMAS sehingga kanak-kanak juga menjadi mangsa. Sebagaimana yang dimaklumi perjanjian Geneva 1977(menjamin masyarakat awam ketika perang).




Petikan Al-Quds Arabi(London) dari Ismail Haniah, Perdana Menteri Palestin, Kerajaan Palestin Gaza berkata: Gaza tidak akan menyerah diri(selama-lamanya) kepada tentera Israel.

06/01/09. Presiden Mesir, Housni Mubarak dalam kenyataannya memberikan cadangan dan langkah bagi menghentikan segera peperangan ini sama ada dari pihak Israel atau pejuang Palestin Gaza buat sementara waktu. Tambahnya, langkah ini adalah bagi bantuan kemanusiaan kerana keadaan di Gaza yang amat membimbangkan. Sebelum ini, doktor-doktor Arab dan luar(termasuk pakar kedoktoran) memohon untuk masuk ke Gaza melalui sempadan Rafah Mesir tetapi hingga saat ini belum mendapat keizinan dari Kerajaan Mesir. Menteri Kesihatan, Kerajaan Palestin Gaza pernah merayu agar doktor-doktor tersebut diizinkan ke Gaza memandangkan jumlah mangsa serangan Israel meningkat dari semasa ke semasa. Bagaimanapun, belum diizinkan.


07/01/09-11.15 pagi(waktu Mesir). Jumlah mangsa yang syahid berikutan serangan Israel di Gaza meningkat ke angka 680, manakala 3075 cedera termasuk yang kritikal.

Bagaimanapun, pejuang-pejuang Palestin dari dulu hinggalah nyawa terakhir, mereka tetap akan pertahankan Gaza. Tidak dinafikan, meskipun Israel memiliki teknologi senjata dan jentera perang yang canggih, pejuang Palestin boleh dan telah berjaya membunuh tentera Israel malah kereta kebal, pesawat pengintip, kereta pengangkut tentera dan helikopter apache juga menjadi mangsa pejuang Palestin. Di samping, serangan-serangan roket pejuang Palestin ke Israel yang belum ditangkis Israel hingga sekarang.


Dakwat pen menandatangi kertas yang penuh dengan darah-darah umat, mereka tidak pernah sedar. Hari ini, jika mereka masih lagi tidak menyedari sampai terjegil mata sekalipun Israel mengganas...mungkin mereka juga akan hancur dengan sumpah-seranah ummah.

berita selanjutnya rujuk sini

p/s: saya kena study sungguh2! exam nak dekat dah.tapi tak berapa nak fokus.asyik2 teringat kat saudara2 di sana yang sedang berjihad.insyaAllah, moga hati saya tetap bersama mereka walaupun jihad saya di sini, mengadap buku2 medic (huhu kecilnya kalau nak compare)

p/s lagi:kejap lagi nak masuk waktu berbuka dah.nak kena bersiap untuk ifthar jam'ie sempena 10 Muharram.InsyaAllah akan diadakan juga solat jenazah dan solat hajat bagi mujahidin2 di seluruh dunia, terutamanya di Palestin.Senjata orang mu'min: DOA, yang disertai dengan USAHA dan TAWAKKAL

p/s lagi lagi: Dear Akhawat,
siapa2 yang berhajat nak menyumbang lihaf/saratoga/selimut/baju2 sejuk untuk saudara2 kita di sana, boleh hubungi saya A.S.A.P. Orang Malaysia pun boleh menyumbang, dengan menghulurkan sumbangan kewangan, kalau tak jumpa saluran di tempat anda, boleh masukkan melalui akaun saya.

memetik kalam sorang ukhti:

hmm, banyak yg demo, tapi, byk gak yg makan KFC, g Carrefour, beli nestle, coke, cadbury,nike..ape cerita? sambil demo, ,sambil kutuk, sambil hantar bom

Sunday, January 4, 2009

what can we do for them?


-infaq harta. setiap rumah sediakan tabung. RM1 / LE1 per day pun dah memadai.tu pun dah cukup kedekut sebenarnya.
-boikot seboikot2nya.benda yang sama diulang setiap kali. tapi kali ini harapnya tak hangat2 tahi ayam macam dulu.
-solat hajat setiap hari + doa qunut nazilah, seperti yang tertera di bawah
-amalkan baca surah AlFath,AlAnfaal, AlMulk, AtTaubah.dan jangan lupa baca terjemahan.



ohh..ini kah saja yang dapat aku sumbangkan?
*sigh*

Friday, January 2, 2009

inferior

cole herbal: pemimpin hamas khalid misha'al
cole herbal: bc profile beliau td
cole herbal: kebanyakan pemimpin hamas tu
cole herbal: semua penah belaja kat cairo u n alex u kan huda
n1k_nUruLhUda: haah
n1k_nUruLhUda: sume dpt tarbiyah dr sini
n1k_nUruLhUda: kite pun same kan fathy
cole herbal: Insya Allah
n1k_nUruLhUda: so xmustahil boleh jd cam diorg
cole herbal: huhu
cole herbal: inferior
n1k_nUruLhUda: haih sampai bile nak inferior
cole herbal: hahahha
cole herbal: mana taknya
n1k_nUruLhUda: sheikh ahmad yasin ainshams
cole herbal: korg duk cite pasal ireland
cole herbal: lagiii la inferior akuu
cole herbal: haah
cole herbal: betul2
n1k_nUruLhUda: ade org tu yg xnak pegiii
n1k_nUruLhUda: hihi
cole herbal: imam syahid hassan al banna pon cairo u
cole herbal: huhu
n1k_nUruLhUda: taw xpe
cole herbal: ye ye lal laa
n1k_nUruLhUda: syed qutub cairo u gaks
cole herbal: huhu
cole herbal: ok!
cole herbal: jgn kutuk2 cairo u
cole herbal: ok?
cole herbal: hihi
n1k_nUruLhUda: haha
cole herbal: sayang sama cairo u
cole herbal: hihi
n1k_nUruLhUda: dr hatta cairo u
n1k_nUruLhUda: hoho
cole herbal: tu la pasaaal

note: fathy, mari hapuskan keINFERIORan kite! we can do it ! may we be juz like them,menjadi murobbiah yg hebat..cepat aminkan do'a aku ni :)

SIAPA AKU?

(sebuah puisi biografi Sheikh Ahmad Yasin,1938-2004)


Lahirku di Kampung Al-Jaurah,
Selatan Tebing Gaza, 1938 Masihiah,
Tercetus perang 1948, familiku berpindah,
Mengharung kaki menuju Ghazzah. (Gaza)

Tika asyik beriadah bersama teman,
Malang menimpa, aku terhumban,
Lumpuh seluruh badan,
Namun, kutekad kekuatan,
Lumpuhku tidak bisa menghalang pergerakan,
Minda, fikiran, tadbir jua amalan...

Kutamatkan pengajian sekolah,
Kuteruskan ke Universiti Ain Syams, padah,
Setahun berlalu dan aku terpaksa berhenti,
Hati yang terhiris itulah,
Yang kubawa ke Mesir gagah,
Kukenal Ikhwan, sertai jamaah.

Di Palestin,
Akulah guru, mengajar tatatertib,
Berkhutbah di masjid, akulah khatib,
Akulah pengasas Majma' Islami,
Pada 70-an tekad bersemi.

1983, aku ditangkap dituduh,
Pengasas Majd Mujahidin pembunuh,
13 tahun penjara, mahkamah menyuruh,
Namun terbebas selepas bulan kesepuluh.

Kuasaskan lagi gerakan HAMAS,
Gerakan Penentangan Islamiah, kemas,
1987, HAMAS berdiri tegas!

Sekali lagi, ditangkap askar Yahudi,
Dihukum penjara seumur abadi,
Ditambah 15 tahun lagi,
Kerana mengasas HAMAS menggempa Yahudi!

Makin hari, kumakin lemah, di penjara,
Pandangan kananku hilang mutiara,
Mata kiriku kabur, terseksa didera,
Penyakitku kronik, dihantar ke Hospital Penjara.

Subuh 1 Oktober 1997 barakah,
Aku dibebas dengan janji payah,
Antara Jordan & Israel laknatullah,
Selepas serangan Khalid Masy'al tergagal, musnah.

Kusenyum, kulihat
Intifadah Aqsa, bangkitnya ummat,
Menentang, melawan Zionis penjajah laknat,
Hingga terbunuh jua tercedera berat.

Pagi,
Malam Isnin aku bersolat sendiri,
Munajatku mohon ke hadrat Ilahi,
Agar ganjaran Syahid diberi di sisi,
Dan kuniat puasa di pagi hari.

Masjid, 22 Mac 2004 - Fajarnya,
Usai solat Subuh, tiada lama hanya,
Tika berjalan pulang, aduh sakitnya,
Tiada rasa nyeri, pulanglah,
Pulanglah ke hadrat Tuhanku, Allah,
Haruman syurgawi, rohpun terbanglah,
Duniaku, pisahlah,
Nyata kerananya dan kerana-Nya aku lelah...

Akulah Syeikh Ahmad Ismail Yasin!
Siapa kamu?
Apa yang kamu telah sumbangkan untuk agama Allah?

http://www.palestinkini.info/index.php