Pages

  • RSS

Thursday, February 12, 2009

thanks for the memories

Bismillah. Salaam 'Alayk. MySpace

These are some pictures taken during our winter holiday. Sangat banyak sebenarnya, tapi setelah ditapis, ini sajalah yang saya boleh letakkan di sini.

this pic was taken from kak Sya's cam.chantek la kak!

and this is from Kausar's

أَلَمۡ تَرَ أَنَّ ٱللَّهَ يُزۡجِى سَحَابً۬ا ثُمَّ يُؤَلِّفُ بَيۡنَهُ ۥ ثُمَّ يَجۡعَلُهُ ۥ رُكَامً۬ا فَتَرَى ٱلۡوَدۡقَ يَخۡرُجُ مِنۡ خِلَـٰلِهِۦ وَيُنَزِّلُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مِن جِبَالٍ۬ فِيہَا مِنۢ بَرَدٍ۬ فَيُصِيبُ بِهِۦ مَن يَشَآءُ وَيَصۡرِفُهُ ۥ عَن مَّن يَشَآءُ‌ۖ يَكَادُ
سَنَا بَرۡقِهِۦ يَذۡهَبُ بِٱلۡأَبۡصَـٰرِ

Tidakkah engkau melihat bahawa Allah menjadikan awan bergerak perlahan, kemudian mengumpulkannya, lalu Dia menjadikan tompok-tompok,lalu engkau melihat hujan keluar di celah-celahnya, dan Dia (juga) menurunkan (butiran-butiran) AIS dari langit, yaitu dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakanNya (butiran-butiran ais) itu kepada siapa yang Dia kehendaki dan dihindarkan dari siapa yang Dia kehendaki. Kilauan kilatnya hampir-hampir menghilangkan penglihatan.

Surah AnNuur (24:43)



Baru tahu ada ayat AlQuran yang mention tentang salji. Subhanallah.

Dan memang seperti yang telah Allah mention dalam ayat ni, salji hanya diturunkan kepada mereka yang dikehendakiNya. It was happened to us.Dublin yang dah hampir 9tahun tak turun salji selebat ini , tiba-tiba turun dengan lebatnya semasa kami berjaulah di sana.
Hamdalah Hamdalah Hamdalah !


we made our 1st snowgirl !
location: belakang rumah nenek kami di Tallaught, Dublin




















kanak-kanak riang yg overexcited.kesian, kat Mesir takde snow MySpace



kecik-kecik dulu, suka sangat lukis bunga tulip.tapi tak pernah tengok life pun. Dapat jugak tengok akhirnya kat rumah sisters Galway, even sekarang bukannya musim spring :)



view from the main road in front of National University of Ireland, Galway.


nih katne ek..tak sure pulak















left: a river in Dublin,with many swans.chantekk~

right: Corrib River in Galway















beautiful morning, beautiful scenery.

ٱلَّذِينَ يَذۡكُرُونَ ٱللَّهَ قِيَـٰمً۬ا وَقُعُودً۬ا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمۡ وَيَتَفَڪَّرُونَ فِى خَلۡقِ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ رَبَّنَا مَا خَلَقۡتَ هَـٰذَا بَـٰطِلاً۬ سُبۡحَـٰنَكَ فَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ

(iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri, duduk, atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), "Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Maha suci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka.

Surah Ali 'Imran (3:191)



Ini Rumah Islam (RI) di Cork, Bait Raudhah.super duper besar!

juga kpd sisters RI Dublin : Bait Kahfi, Bait Insyirah, Bait Asrar, dan Bait Tallaught (kakhanan)

dan juga kpd sisters RI Galway : Bait Nisaa' dan Bait Farouq

Syukran jazeelan krn menerima kami sbg tetamu.Allah saja yang dapat membalas pengorbanan antunna semua.
Sungguh saya tidak menyangka, akan berpeluang merasai bi'ah Islami yang sebenar di dalam rumah-rumah Islam di sini, di Ireland, di sebuah negara yang bukan Islam !

Doakan kami juga berjaya menghidupkan Rumah Islam di Mesir dan di mana saja kami berada, sebagaimana antunna telah tunjukkan qudwah hasanah kepada kami.

















left: Cork College University
right: National University of Ireland, Galway

they made this for us.sedapp sgt2. we call it 'skun', or 'sukun', or 'skunk'
whatever~



I miss my 11 days with my 23 sisters.MySpace

I miss my 11days with my mum (kak hanim) and my grandma (kak hanan)

I miss my 11days with the sisters of Galway, Dublin and Cork.

I miss my 11days with the sisters from UK.

I miss every single moment that we spent together.

p/s: saya tengah demam.MySpacesaya rasa homesick saya kali ini agak dahsyat.dan yang pastinya kali ini homesick saya bukan pada kampung di bumi Malaysia, tetapi kepada kampung tarbawiyah ini yang telah mendewasakan saya selama percutian musim sejuk saya yang singkat ini.

My dear 23 sisters,

Now, as we are here in Egypt, our work station, let us take our own positions. No matter what, in order to gain our 'tumuhaat', we have to perform our Syahadatul Haq!

وَكَذَٲلِكَ جَعَلۡنَـٰكُمۡ أُمَّةً۬ وَسَطً۬ا لِّتَڪُونُواْ شُہَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدً۬ا‌ۗ

Dan demikianlah (sebagaimana kami memimpin kamu ke jalan yan lurus), kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang-orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu.

Surah AlBaqarah (2:143)

Selamat bekerja semua !MySpace

7 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum huda.
Syafakillah ukhti. Semoga demamnya tak lama, terkejut dan seronok melihat tempat kerja barangkali?
Kak Q (nama sebenar dirahsiakan.kui3) bru je sampai office petang tadi, dan sudah sangat merindui 11 days kita yang sangat istimewa! Jangan biarkan kerinduan itu menjadi suatu yang sia-sia, supaya apabila ketemu kembali kita ada sesuatu untuk dikongsikan bersama dan menambahkan cinta kerana Allah.

Inni uhibbuki fillah.


Rakan flight london-cairo.

Fathiyyah said...

huda,11 hari duduk sana ada tak rindukan aku? haha

kiddin..sure la huda seronok sgt kat sana..hihi

semoga cepat sembuh..apa ni kembar? kata kite sama2 kuat..bertahaaan..tahu je kamu rindu ummi dan nenek kat ireland sana,tp kesihatan kena jaga okeh..
hihi

p.s: tgh usha blog aku eh? hihihi

emhoho said...

pnjg gile post..haitz..mentang2 ade full version photos collection..bile i nk copy dr milah nih..=.=

rindu 11 hari itu!

ieQaH~FieQa said...

sukenye thk keriangan kwn2...=)

anisahshamilah said...

salam!!!!

waaaa...me too, missing my mummy n grand mummy kat sane!!!waaaa~x puas bermesra ngan ibu!!

perjlnn 11 hari yg memberi impak sgt besar dlm hidup...

dlm 11 hari baper rmai ntah akk2 baru yg dpt...huhu~

~alhuda~ said...

kak Q:

wsalaam wbt..
hehe sukelah ngan analogi kakQ ni.ade2 je..
saye tgh down ni sbb xpat nak masuk office lg.ade mslh2 teknikal.sdeyh je..siaplah, lpas ni blog nila yg jd tempat curahkn sume yg terbuku kat pale otak neh,..
huda sayang kakQ juge! dah start mrepek2 kat umah sbot2 psl kakQ :)

fathy:

hai kembar aku neh, suke sgt stalk aku.xboleh nak usha blog die sket :p

emhoho:

jgn jelez yee.............weeeeee~

pekot:

then u shud b happy too! hav a save journey to a new chapter of ur life!!

milah:

wslm.
ehhe,bukan stakat akak2.11hari ni kite dpt ibu, nenek, pakcik naufal,micheal,akak2 yg ramai gilos from all over d world,pakcik UQY,n d bonds among us, 23sisters were getting stronger rite.thanks God we can feel d sweetness of ukhuwwah in islam :)

MimY LianA said...

ish uda

jeles jeles

takpe takpe

satgi buleh la winter kat uk lak ye

pastinye bsame2 saye mghantui awak di sane

hahaha!

--yeh!lebih smgt nak study ntok final!--