Pages

  • RSS

Wednesday, February 9, 2011

10 hari

Alhamdulillah 3ala kulli haal wani3mah

Pesawat MAS 0831 yang menerbangkan kami, pelajar Malaysia trip ke3 dari Jeddah, selamat mendarat di KLIA jam 730am waktu tempatan.

10 days of uncertainity is over, bak kata Em.

Juga boleh dikatakan tarbiyyah terbesar yg Allah nak beri kpd kami, setelah 4tahun hidup di bumi Kinanah ini.

Saya tergerak utk menulis ttg hikmah2 dan ibrah yg sempat kami muhasabahkan bersama sepanjang hampir 2 minggu menjadi 'pelarian terhormat' di Kaherah dan Jeddah, in a very short way.

1. Peristiwa ini merupakan application kpd segala theories yg kita belajar dlm usrah, daurah, mabit dll. mana perginya ithar, ikhlas, sabar, redha, qana'ah dan segala macam sifat2 mahmudah yg lain. samaada kita baru terjebak dalam tarbiyyah, ataupun sudah 4tahun berada dalam sistem tarbiyyah, semuanya diuji. adakah selama ini teori2 yg kita serapkan dan tarbiyah kan ke dalam diri adik2 mutarabbi kita, hanya satu omong2 kosong, sedang sifat2 itu sendiri tidak mendarah daging dalam diri kita. bila kita terpaksa bersesak2 bersama 25 org akhawat dalam bilik yg sempit sehingga terpaksa tidur di atas lantai jubin yg sejuk tanpa selimut di musim syita' (winter), bila makanan terpaksa dicatu, bila mana kita terpaksa meninggalkan rumah kita yg sangat selesa dan hanya dibenarkan membawa barang2 yg sgt limited, bilamana kita stranded di airport selama berjam-jam atau berhari-hari.bilamana terpaksa menunggu giliran evakuasi yang panjang.
dan segala macam kesusahan (yg sgt sikit sbnrnya) lain yg kita rasai.

adakah redha yg pertama sekali bertandang dalam hati kita?atau mulut tak berhenti merungut itu dan ini?
bagaimana ithar kita dalam menunggu giliran evakuasi, memberi tempat tidur, makanan dan lain2?
bagaimana dengan qana'ah kita (merasa cukup dgn apa yg ada)?

peristiwa yg menelanjangkan sikap sebenar dalam diri masing2 dan membuatkan kita makin mengenali ukhti2 kita :)

2. ketetapan Allah. sekelip mata sahaja Dia yang Maha Berkuasa mampu menarik dan melenyapkan nikmat yg selama ini mungkin kurang disyukuri. Jika hari-hari sebelum menjelang 25 Januari kami bebas ke mana-mana walau berseorangan, namun kini tidak lagi. Nikmat kebebasan bergerak dan keamanan telah ditarik, pergerakan terbatas. Manusia disekeliling dicurigai.

3. Kita merancang, Allah jua merancang. dan sebaik-baik rancangan adalah dariNya. mungkin kita bersengkang mata berminggu-minggu merancang program2 tarbawi di waktu cuti, ttp dgn takdir Allah Yang Maha Kuasa, segalanya terbatal begitu sahaja. tp ALlah gantikan dgn pengalaman berharga yg manis yg boleh diceritakan kpd anak cucu nnt ;)

4. Peristiwa Darurat yg menjadikan saya bertambah sayang kepada bumi Mesir, dan orang2nya. Kebangkitan rakyat yang rata-rataya adalah syabab dlm lingkungan umur kami, yg pasti keadaan ini sukar ditemui di tanah air kita sndiri. Bagaimana mereka mampu berhimpun dgn bilangan mencecah 8juta org dalam satu masa, dalam keadaan yg sangat teratur dari pelbagai lapisan umur, agama, pangkat demi memperjuangkan hak mereka. Bagaimana mereka mampu mengekalkan keadaan yg aman dalam jumlah yang sangat besar seperti itu, sehinggalah pihak yg tak bertanggungjawab dari kerajaan yg membuat provokasi dan kekacauan. Bagaimana dlm suasana yg getir dan rusuhan berlaku di hadapan, mereka masih patuh dan taat menunaikan kewajipan solat berjemaah tanpa rasa gentar.

5. Sebelum ini, tak pernah terfikir akan menghadapi situasi pembelajaran akan ditangguhkan kerana masalah keamanan. kalau diberhentikan disebabkan ajal, itu perkara biasa. kesimpulannya, bersedialah menerima segala bentuk kemungkinan,.dan perbanyakkan juga bekalan mengahadapi akhirat.kerana hanya orang yg bodoh akan mengejar perkara yg tidak pasti (duniawi) dan meninggalkan perkara yg pasti (kehidupan akhirat).

6. Menjadi 'pelarian', bermakna mempunyai masa lapang yg sangaaaaat banyak. bagaimana kita isi masa2 kita, adakah membuat marathon movies dan drama korea adalah cara kita utk membunuh masa lapang? atau dgn belajar menari?(which was really happened n i'm so sad bout this dancing thingy)
atau kita guna nikmat masa lapang ini utk mengkhatamkan AlQuran, membuat pengisian2 ruhiyah, menggunakan peluang utk mencari mad'u, dan sebagainya.

Entahlah. Jujurnya, sangat banyak hikmah lain yg Allah nak tunjukkan kpd kami. tp setakat ini yg terlarat nak diceritakan.

ps: saya rindukan mesir. saya tinggalkan mesir dengan sangat berat hati, takut2 tak kembali lagi ke bumi barakah itu. banyak sgt urusan yg tidak tercapai lagi hadafnya. Medic, penguasaan Bahasa Arab, Hifz Al-Quran, tarbiyah diri dan pembentukan fikrah.

catatan kami di hari rusuhan boleh dibaca dari blog cik yuyu

wallahu a3lam.

2 comments:

NUR AFIFAH NAZRI said...

da ade kat sini uda :) kalaw sy kat tempat uda pon pon sy rindu jugak.. semoge uda dapat belaja balek kat sane ..amin :)

mylittlepencil said...

kak, jzkk atas pengisian melalui entri kali ini..

Zupp, terasa dan masuk dlm hati

:)