Pages

  • RSS

Saturday, December 20, 2008

misi jejak salahuddin

hari yg penat, tp sronok

knape ye?

sbb hari ini kami telah menjejaki salahuddin al ayyubi =)


8am: predeparture dgn adik2 thn 1. sdikit sharing mengenai biografi dan rahsia kehebatan salahuddin al ayyubi.mau tau slanjutnye? rujuk blog makcik ini

10.30am: tibe ke destinasi, Qal'ah Salahuddin Al-Ayyubi (qal'ah=kubu), yg terletak berhampiran dgn Sayyida 'Aishah, Kaherah.

skuad memulekan misi menjejak salahuddin!



statue of Salahuddin Al-Ayyubi. statues diharamkan dalam islam sbnarnye. tp ni jela satu2nye bende pasal salahuddin yg di abadikan kat dlm kubu ni.so snap jela gambar ni



ini namenye masjid muhammad ali pasha. sbijik macam masjid biru kat istanbul kan?



candid adek2ku yg comey =)


huda n ayu menyumpah2 bile tgk muka mamat ni dlm muzium kat dalam kubu ni

ini ke yg dkatekan hero of war n peace?

padahal die yg menyumbat beribu2 org islam dalam penjara

hanya krn mereka ingin menegakkan islam dan khilafah !

ntah pape ntah mesir ni.mengagungkan mende2 yg xspatutnye

n he's muslim by the way

haihh~

as expected, kubu ni name je kubu salahuddin al ayyubi, tp kat dalamnye langsung x crite pasal perjuangan salahuddin dan tentera d zamannye. yg ade punyela belambak statues of pmimpin2 mesir yg kononnye 'superheroes'.tp these 'so-called-heroes' ni la yg menjanamkan umat islam, esp kat mesir..

agaknye takut sgt kot smangat jihad umat islam yg laen akan naek kalo dceritakan sejarah2 kehebatan islam terdahulu !

quote from yayu:

juz imagine if org kapir dtg melawat kubu ni, mst kat kpale diorg terpikir, 'oo..ni la islam yg DULUnye hebat.tp skrg, islam yg plg hina!'.

atau bayangkan salahuddin sndiri yg melihat islam masa kini.kawasan takluknya skarang sudah dijajah barat, sama ada djajah zahiriah ataupun djajah pemikirannya.ckp je mane. Palestin?Syria?Jordan? Mesir, apatah lagi !

pemerintah negara2 islam skrg pun dah jd mcm anjing2 barat dan yahudi.umat islam pun sama, lupe diri.berkiblatkan hedonism dan barat.sumenye islam, tp hanya pada nama, IC, surat beranak.

adakah wujud lagi manusia spt salahuddin pada zaman ni?

salahuddin yg wara' dan bersemangat jihad yg sgt tinggi


salahuddin sendiri yg akan turun ke medan perang, bergerak dari hujung medan perang ke hujungn yg lain utk mengingatkan tenteranya spy benar2 berjihad d jalan Allah smata2

salahuddin yg tdak pernah membayar zakat,
krn tidak mempunyai harta yg cukup nisab,
even beliau memerintah negara,
krn hampir seluruh harta peribadinya dsedekahkan kpd fakir miskin.

salahuddin yg tidak pernah berkesempatan menunaikan haji, krn memikirkan tanggungjawabnya yg lebih besar mempertahankan islam.


salahuddin yang hanya meninggalkan 47dirham wang perak dan 1 dinar emas ketika wafatnya.

salahuddin yg sangat2 berhajat menawan Baitul Maqdis dan merealisasikannya pada hari jumaat, 27 Rejab 583H

Salahuddin Al-Ayyubi yg sgt hebat !

Salahuddin, one of heroes yg bertakhta d hati saye, slaen Muhammad AlFateh =)

(ps: berangan nak ltak name anak Salahuddin n Muhammad AlFateh.moge2 mewarisi smangat jihad yg serupa.hoho)

Jika Salahuddin telah mengorbankan seluruh hidupnya utk berjuang demi Islam dan demi mempertahankan tanah suci Baitul Maqdis

dan jika AlFateh telah merealisasikan hadith Rasulullah SAW, menawan Constantinople, suatu waktu dahulu

apa pula yg kita sudah sumbang kpd islam? adakah hanya menjadi pemerhati dan pengagung sejarah kegemilangan islam DAHULUKALA?

sedangkan palestin terus dijajah kini.saudara2 kita di sana dtindas.

sedangkan separuh lagi hadith Rasulullah SAW masih belum direalisasikan.Constantinople telah dibuka oleh AlFateh. Tetapi Rome?Masih belum ada umat Muhammad yang berjaya menawan Rome sehingga ke hari ini.

Tanggungjawab itu terletak di atas bahu setiap drpd kita.

Jadi, sedarkah kita,misi dan perjuangan kita sangat besar sebenarnya?

(note:sape ade crite saladin animated series yg org malaysia buat tu? kalo ade sile inform saye k?)




12 comments:

siti nurani abdullah said...

good post n a good reminder huda^_^
teringin juga menjejak ke sana..doa2lah moga tercapai.insyaAllah..
[ada kesempayan c 2 on mac next year ya=)]

~alhuda~ said...

akak nak dtg cairo?bestnye!

siti nurani abdullah said...

hehe...insyaAllah..nanti pape akak inform..sbb nak merasa nasi himpit ngn kuah kacang la ni..nak x nak kene ke cairo gak..hihih^_^

Nawa said...

uda.

saladin animated tu bergaya kau~

ko dolod je la kat sana guna torrent.

nak gi sana gakla.

doa aku berfulus dan bekesempatan ke sana eh?

~alhuda~ said...

nawa !!!

meh datang cairo

akan kami tatang dikau bagai mnyak yg penoh...mueheehe

ko pon cuti lame2 watpe??

pe kate blaja arab ke quran ke kat cni

makan tmpt tinggal kitrg setelkan

ko byr duet flight je

hehe

mnarek x tawaran aku?

chep said...

nk anak name al-fateh gak!!!kalo boleh semua anak laki mst nk ade name fateh :)...smoga smgt perjuangn tu mengalir pd zuriat2 kite nnt..insyaALLAH..

~alhuda~ said...

kak nurani:

nnt nak dtg bitau ye! akak dtg sesaje eh?mlancong eh?

chepingu:

wahha smangat nye chep.siap nak ltak kat sume name anak laki.bakal zauj bename fateh tamo? ;p

siti nurani abdullah said...

wah..semua nk letak nama fateh..nnti satu kelas semua nama fateh..hoho..xpe2..bgs tu.^_^
akak dtg nak mengembara..ecewah..poyo nyer ayat..hehe..ada cuti 3 minggu lbh gitu..tp akak kat egypt 12 hari je..kak fatin ada gak ajak pi talaqqi tp mcm x sempt jerk..
nantikan kedtgn akak ye! eheh..

el-mike said...

macam2 la hampa ni komen

fathiyyah said...

another meaningful entry from al huda.
again,aku belum boleh tulis mcm ko..
mabruk huda!

emhoho said...

akhirnye aku yg slaku 2x pegi citadel nih pon mjejak ke blog huda nik pe..wei mane gmbr ak???kecik pon tarak!!

bile lg khidmat aku slaku musyripah diperlukan utk bwk adik2 nih g qal3ah salahuddin yg kacak bgaye gagah perkase ??

anyway-mabruk post!

~alhuda~ said...

kak nurani:

xpe kak..olidei panjang nt lepak le kat cairo.bule amek talaqi n klas arab ngan saye :)

jgn lupe buah tgn dr india !hehe

elmike:

awat..? hg nak join kami jugak ka?huhu

fathy:

elelele fathy..ko lagi hebat !post ko pasai bapak tu hampir mmbuatkan ke-cool-an aku roboh dek krn teharu.

fathy,, inferior itu xbagos! ingat tu ! :)

emhoho:

ko mmg bes.musyripah bebakat besa.nt aku carik ko lagik ye pappehal.eheh

aku saje je umpan ko kate gambo ko ade.saje nak suro ko jengok blog aku.muehehe