Pages

  • RSS

Tuesday, June 9, 2009

id-din ya harr giddan

salaam aleyk.

ayuwa.kulli youm fil misr harr giddan.3ashan is-seyf dilwaqt.

nak kene translate ke? XD

(ye. stiap hari di mesir sgt panass.bcoz now is summer)

view forecast kat internet, baru 35 degree.tapi rase cam panas gile.ingatkan dah sampai 40degree.mashaAllah ni baru panas dunia ye?panas neraka? T.T


antare faktor budak2 melayu cabut lari balek mesia tatkala summer tibe

dalam panas2 tu masih menabahkan hati menapak langkah demi langkah menuju pulang ke rumah usai saje exam Psychology tadi.bangga, hari ni tak amek teksi balek umah.ha3 dah lame tak eksesais jalan kaki balek Saad Zaghloul. :D

lalu kat Syari3 Isma3il Sirri, singgah kat ba'alah New Market.oh ade kdai baru nampaknye.dari luar cam best.masuk je,buat satu pusingan sambil mate mengusha 3a-seer Beyti Burtu'al dan Juhayna Shukulatah.takde.kecewa.keluar balek.naseb baek ade ba'alah bawah Bait Kauthar n Bait Badar313.hamek kau.3a-seer Burtu'al 2Litre tros dcapai n bayar.oh murahnye.5 genih stngah je?alhamdulillah.


Syari3 Isma3il Sirri : Jalan Ismail Sirri
ba'alah: kedai runcit
3a-seer Beyti Burtu'al: jus oren jename Beyti
Juhayna Shukulatah: air coklet jename Juhayna
Metro: keretapi d Mesir.ala2 KTM gitu


sambung lagi perjalanan yg maseh jauh. ni baru half way b4 sampai rumah ni.fighting!lintas jambatan Metro Sayeda Zeinab.tibe2 ade suare sayup2 dari blakang.

"lau samaht?"
(excuse me?)

ade org panggil aku ke? toleh blakang.ade sorang pakcik ni rupenye.asal muke die sdeyh je?

"fee 3a-seer ya 3ablah?ashan ana 3atsyan giddan"
(wahai gadis comey, ko ade jus tak? aku haus ni.haus na mati)

sambel tangannye digaye gayekan ke langit tande kepanasan.

tediam.takkan nak bagik 3aseer botol besa ni? pakcik ni nak ke minom botol besa2?pandang tangan kanan, ade air kotak beyti, tapi dah minom.tggl sket lagik. takkan nak bagik kot sisa kat die?

laju je mulut ni jawab tanpe pikir dulu, " ma3a leesh ya 3am.ma-feesh" (sorila pakcik.tadek ar)
dan teros menyambung perjalanan dgn slumbernye tanpe menoleh ke blakang.

padahal terang2 tangan bawak plastik isi sbtol besa air oren.


kegemaran ramai d musim soyfiyy


on d way yg memakan mase 15menet tu, tatau nape asek terpikir2 je muke pakcik tu.
kesiannye die.ntah2 die mmg tade duet.kalau die tak haus sgt takkan die sampai mintak2 kan? dahla mmg panas hari ni. mula nyumpah2 diri sendiri.apsal aku tak bagi je sbtol besa ni? macam tak bleh beli laen? 5genih je pon? kedekut nak mati aku ni?

haish.T.T

telajak kate buruk padahnye.

perasaan besalah mule membuak-buak. takkan nak patah balek kot. mesti die da blah lame da.

pikir punye pikir..

oh! baru tringat! kat lorong Metro Saad Zaghloul tu ade sorang makcik ni slalu jual tisu. haa..infaq la sket kat die.nak cover balek yg tadi.at least tade a jahat sgt kan.bukan rezki pakcik tu kot. *grinning*

tangan pon seluk2 poket.eh, banyak plak duet syiling hari ni.alhamdulillah murah rezki makcik tu hari ni.*tersengih lagi*

jalan-jalan dengan riang gembirenye...hoyeh-hoyeh..

aik? mane makcik tu? telinge cuba menangkap2 suare2 wanita..

"ti-sa-3id-nee....robbuna naggah.." (tolong la sayeee....may Allah make u succeed..)

tadek pon?

usha lagi kiri kanan.makcik tu slalu pakai jubah n purdah lengkap itam.

tadek gak?

sah..hari ni die tak jual tisu.leyh? why? kenape?

sedeyh.sob3.

....................

sambel naek lift imarah sambel pikir.ape hikmahnye eh?

yes.i got d point.Allah nak ajar supaya sentiasa memberi kepada yang meminta.jangan tangguh2.jangan pikir due tige kali kalau nak buat bende baik.sebabnye, Akhlaq yg sbnrnye adlh, when we do amal soleh without thinking.spontaneously.macam reflex movement.if not, if we still hv to thnk twice trice n so on b4 doing dat, then it is not considered as our akhlaq!

yaRobb.akhlaq aku maseh buruk lagi rupenye. ke maknenye aku tak berakhlak? T.T

kesimpulannye:

-sentiase get redi dgn fakkah (duet kecik) kat dlm poket.kalo ade org mintak tade terkial2 nak bukak2 purse kalo takot sgt kene ragut.

-kat Mesir ni banyak sangat peluang nak buat baik.peluang nak infaq. sbb org miskin kiri kanan. on d way nak g kuliah pon dah bape ramai jumpe org mntak sedekah.Allah dah bukak peluang.now it depends on us!

-so...tolonglaa jgn kedekut! (cakap pade diri sndiri)

speechless sudeyh.koreksi diri.refleks diri.banyaknye karat2 jahiliah dlm diri yg nak kne sental.haish.

yok! moh tadabbur ayat ni same2 :)

وَسَارِعُوٓاْ إِلَىٰ مَغۡفِرَةٍ۬ مِّن رَّبِّڪُمۡ وَجَنَّةٍ عَرۡضُهَا ٱلسَّمَـٰوَٲتُ وَٱلۡأَرۡضُ أُعِدَّتۡ لِلۡمُتَّقِينَ (١٣٣)
133. Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari TuhanMu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa.

ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ فِى ٱلسَّرَّآءِ وَٱلضَّرَّآءِ وَٱلۡڪَـٰظِمِينَ ٱلۡغَيۡظَ وَٱلۡعَافِينَ عَنِ ٱلنَّاسِ‌ۗ وَٱللَّهُ يُحِبُّ ٱلۡمُحۡسِنِينَ (١٣٤)
134.(yaitu) orang yang berINFAQ, baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan(kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan.

(Surah Ali-Imran)

وَمَثَلُ ٱلَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمۡوَٲلَهُمُ ٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِ ٱللَّهِ وَتَثۡبِيتً۬ا مِّنۡ أَنفُسِهِمۡ كَمَثَلِ جَنَّةِۭ بِرَبۡوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ۬ فَـَٔاتَتۡ أُڪُلَهَا ضِعۡفَيۡنِ فَإِن لَّمۡ يُصِبۡہَا وَابِلٌ۬ فَطَلٌّ۬‌ۗ وَٱللَّهُ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٌ (٢٦٥)
265.Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya) dan (ingatlah), Allah sentiasa Melihat akan apa yang kamu lakukan.

( Surah Al-Baqarah )

"Mulakan hari mu dengan sadaqah"

Ta~Salaam XD

5 comments:

fathinassaqafy@yahoo.com said...

wuuuaaaa, sedih pulak bila baca al-kisah cik huda nih, benda ni pon penah je berlaku kat km. Kadang2 secara x sengaja kita terlepas peluang utk buat kebaikan sbb kelalaian , sikap pentingkan diri dan x pedulikan orang lain. Semoga lepas ni kita sama2 dapat buat perubahan...ye!

[amiza a.malik] said...

milah-

hhmmm..

sdeykn bile cmtu...
bile terfikir kite kikir dgn duit yg kite dpt.
sedangkn mgkin itu hak dorg yg Allah letakkn bwh jagaan kita, supaya kita smpaikn pd dorg...

muhasabah gaks + perbaiki diri..

Anonymous said...

cinta dunia dan takut mati...mmg penyakit yang susah nak dibuang...samalah dengan aku...agak susah nak bersedekah..

sedih baca artikel ni...teringat ada seorang peminta sedekah camtu gak dulu, tapi saya tak bagi pun duit syiling kat dia...

ya Allah, hindari kami dari penyakit wahan dan takut mati...ameen !

3rdmarch said...

salam~

kamo selalu bikin gue mau nanges..
huk3~

***banyaknye karat2 jahiliah dlm diri yg nak kne sental***

nice sentence~

~alhuda~ said...

sila ingatkan saya bila saya lupa ye!
iA kite sama2 islah nafs, ke arah melengkapi cri2 insan bertaqwa y Allah dah mention dlm QUran spt ayat d atas

slalu terpikir..rase cm tak layak sgt nak jd ahli syurga.but y not if kte cube melengkapi ciri2 ahli syurga tu sdikit demi sdikit.such as..puase sunat sbg amalan,infaq, akhlaq mulia, n other things y kite nampak mcm KECIK..tp sgt besar pd pandangan Allah.

iA moge istiqamah