Pages

  • RSS

Wednesday, August 6, 2008

KENANGAN TERINDAH

"Mak.Huda sayang nak keluar dari DQ.Menghafal pun tak habis lagi ni.." Surat tawaran MARA ke Mesir di tangan.Kalau kawan-kawan yang lain semua ceria dengan tawaran tersebut, hanya saya saja yang bermuram.

"Menghafal tu kat mana-mana pun boleh. Kat Mesir sana nanti banyak syeikh2 boleh tasmi'.Offer MARA ni pun bukan senang nak dapat! Kat sana nanti pelan-pelan la menghafal ye"Nampaknya mak dah bagi hint,mak mengharapkan saya terima tawaran tersebut.






Bismillahirrahmanirrahim...

Sejak kblakangan ni, jadi rindu yang teramat kat bumi barakah Darul Quran. Rindu kat kwn2 ofcoz lah, tp rindu kpd bi'ah dan ketenangan di DarulQuran lebih2 lagi. Suasana d dlm masjid saban malam slps maghrib sampaila dekat2 pukul 12tgh malam.Masjid DQ akan hingar bingar dgn alunan kalamullah oleh banin dan banat yg bersungguh2 mencarik 'modal' 2maqra sblm ditasmi' d hdpm ustazah esok paginya. Masjid mmg mnjadik port rasmi saye ntok menghafal dan mencarik modal. Ade zouq lah kununnye kalo menghafal d masjid. Ade yg mncrk modal kat tepi tasik, lam bilik kuliah,dlm bilik tdo, kat balkoni asrama n so on. Mcm2 ragam bleh dlihat tatkale plajar DQ mencarik modal.Hmm mane lagik tempat laen dlm Msia ni yg ade bi'ah solehah sbgtu.


Minggu sudah, demi mlepaskan rindu yg da staun dtanggung, saye merajinkan diri ke DQ yg kebetulan sedang meraikan Majlis Konvokesyen sahabiah2 saye (gen8) yang telah tamat pengajian d DQ, yg bemakne juge telah tamat katam 30juz hafalan.Tak sempat nak jumpe sume org, hanye sempat bertemu muke dgn ex-roommate,Syifa yang juge akan terbang ke Mesir nnt,akhawat seusrah,bbrp banat gen8 dan tak lupe Ustaz Nazri yang byk berjase (ni ustaz yang hakim Akademi Quran tu ye, harap maklum).Jelez yg teramat mlihat kawan2 sudah bergelar huffaz dan hamalatul quran,sedang diri saye maseh terkial-kial nak menjage hafalan 10juz yg sempat dhafaz d DQ dulu. Walaubagaimanepun,, hamdalah hamdalah hamdalah.Allah kabulkan impian mereka.Allah kurniakan mereka dgn AlQura. InsyaAllah saye akan tros berdoa moge Allah izinkan saye untuk bersame2 mereka dalam menjadi pembawa Kalamullah ini.Ameen Ya Rabb

alf mabruk bagi yg berkonvo pade tempoh hari.Allah yubarik alaikunna!

Oh ye. gossip hangat yg baru dkutip tempoh hari. 4org sahabiah gen8 telah memilih ntok tdak meneruskan pengajian d UIA krn ingin mementapkan hafalan 30juz d maahad tahfiz laen.Mereka adelah Humaira,Anis Sakinah, Faizah Jasni dan Rahmah. Subhanallah. Sgt kagum dgn antunna sumer.

dan sejujurnya sgt cemburu dgn kalian krn dpt meluangkan spenuh mase dgn Kalamullah..



turut drindui.suasane imtihan d darulquran. frankly speaking dis is d worst exam i ever had.lagi cuak dpd SPM!



rindu jugak!! tasmi' modal dgn ustzh setiap pagi..


kelas kami *BASYIRAH* bersame Ustazah Nazaturraha

Moge harapan dan impian menggunung ni dpt tros membakar smangat saye ntok bejuang merealisasikan impian yg sejak kecil saye tanam.Betol kate mama, d Mesir lebih banyak peluang.Allah kurniakan saya Ustazah Iffat yang penyayang, Sheikhah Talaqi saye yang mendapat sanad tros dpd Rasulullah.Ustazah juge merupakan skeikhah dalam bidang Qiraat Al-Quran, yang dgn senang hatinye beliau mahu menyampaikan ilmunye kpd kami, pelajar2 Melayu d Mesir.Mesir bukan sahaja bumi Anbiya', bumi bersejarah, tempat asalnya Firaun dan Qarun, malahan ia merupakan gedung ilmu, terutamanya ilmu Agama Islam dan perubatan. Allah sangat baik. Dia hadiahkan saye mutiara yang lebih berharga untuk saye gali d sebalik debu-debu Mesir.Allahu a'lam.Dia yang Maha Mengetahui ape yg tebaek untuk hambaNya. Kini tinggal saye, same ade mahu tros berjuang atau tdak. Robbi ma'aya, ameen!

216. Diwajibkan ke atas kamu berperang padahal itu tdak menyenangkan bagimu.Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu , padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

[AlBaqarah 2:216]


Darul Quran tetap di hati =)

5.13 am

6 Ogos 2008

Kajang, Selangor

5 comments:

jalilah said...

waah..can't believe u really miss DQ dat much huda..hehe..i miss DQ 2..rsa cm nk kuar uia n kmbali kpd ketenangan d DQ..hehe

u noe wat??u used 2 b very quite n i used 2 think dat ur kindof somewat..arrogant..sori la ek..hehe..sbb dlu huda mmg sgt pendiam kte rsa..huhu~

hr 2 x sempat pn jmpa huda time konvo.kite jmpa sakinah je..nway,mga Allah pertmukn kte lg ye..;)

ukhuwah fillah(n_n)

p/s:bkn nma kelas 2 basyira ke??

~nadhirah~ said...

naseb baek ko masih igt name klas tu.
atleast ad la kene sikit2..
aku lgsg tak igt name kls.. sbb xslalu gune..
maklumlah aku ni short term sikit kalo bab2 hapal name2 ni..
name org pon ssh nk igt..hehehe
p/s: name usrah pon kadang2 lost jugak..hahaha

Nuurul Huda said...

yeah deep inside my heart i miss DaqulQuran soo much. fyi, i owez usha2 any news from DQ even when im in Egypt. Jal yg baru kluar DQ pun da rindu, kite apetah laie ;)

arrogant?wah yeke?tp i admit la mmg kite pendiam sgt kat DQ. ntah la mse tu proses nak jadik budak baek kot.haha

(d post was edited. hehe Basyirah rupenye...bule plak tetuka ;p)

Nuurul Huda said...

nadh, ko satu klas ngan aku kan?bule plak lupe ekkk.. aku rase usrah kte pon same.yeke? wajhul musfirah?
mcm name usrah aku je
hahaha

c's radin said...

huhu.. seriously.. i could feel da peace n tranquility dgn tgk pics kat DQ.. rs mcm kat dunia lain.. tenang yang amat..

Huda.. dok umah, Ya Rabbi, homework ustzah Effat mmg tertngl abs.. *sigh*

Doakan moga kite terus kuat~