Pages

  • RSS

Thursday, July 3, 2008

FIQH DAKWAH SEMUT

Bismillahirrahmanirrahim

Tadabbur ayat.

Surah An Naml (27:15-19)

These ayat remind me to the Sirah class during my primary school time, when we were taught about Prophet Sulaiman's story with ants.We learnt about the miracle@mukjizat that Allah gave to Nabi Sulaiman AS which is the ability to understand the animal's languages..

16: Dan Sulaiman telah mewarisi Dawud* dan dia(Sulaiman) berkata,"Wahai manusia, kami telah diajari bahasa burung dan kami diberi segala sesuatu. Sungguh semua ini benar-benar kurnia yang nyata"

*Nabi Sulaiman replaced the prophethood and the government of Nabi Dawud AS, and he bequeathed the knowledge and Zabur which was given to Dawud AS.

18: Hingga ketika mereka sampai di lembah semut,berkatalah seekor semut, "Wahai semut-semut! Masuklah ke dalam sarang-sarangmu, agar kamu tidak dipijak oleh Sulaiman dan bala tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari."

UKHUWAH SEMUT

Bila seekor semut mengetahui akan bencana yang bakal tiba, semut tersebut cepat-cepat warn semut-semut laen. Dia tak selamatkan diri sorang-sorang sbb dia ada persaan tanggungjawab untuk beritahu kepada ummat semutnya. Sifat tanggugjawab (mas'uliyyah) macam semut ni perlu ada dalam diri daie, di mana daie perlu sensitive dengan persekitaran n sentiasa mengingatkan ummat.

Zaman sekarang ummat Islam diserang bukan secara fizikal, tetapi serangan ideology.Hedonism berleluasa.Itu memang kita sudah sedia maklum.ASTRO menghabiskan duit rakyat dengan program hiburan,undian sms diraih kononnya untuk artis tersayang.Celcom dengan program pertandingannya yang ternyata bersifat judi. Kristianisme mula menular, atau hakikatnya dari dulu lagi. But the worst is Aku Tidak Pedulisme ideology. Whenever Muslimin themselves doesn’t care about each other and ummah's problems,that's the worst disaster.

BENCANA AKIBAT AKU TIDAK PEDULISME

Dan jagalah diri kamu daripada berlakunya bencana yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara keseluruhan). Dan ketahuilah Bahawa Allah Maha berat azab seksaNya. [Al-Anfaal 8: 25]

When Allah mention bencana, tak semestinya bencana alam,rebut,taufan dsb. Kenaikan harga minyak pun dikira bencana. Harga barang naik, kadar jenayah berleluasa, traffic jam blablabla sumenya bencana. Bencana ni bukan stakat kepada perogol atau perasuah, bahkan pak imam tgh baca khutbah pun boleh dtimpa bencana. Azab Allah sangat dahsyat dan melata.How to solve this problem.? Return to Allah, become His slave n caliph.Everybody must perform Amar Makruf Nahi Munkar because Allah's punishments not only for kuffar, but also for muslimin n mukminin.

Na'uzubillahi min dzalik!

Quote from Raja Petra:

Do anything. Kill detainees in the police lockup. Detain political opponents and dissidents without trial on the lame excuse that they are threats to national security. Spend billions of the nation’s money on white elephants and monumental projects. Siphon out billions of Ringgit in ‘commissions’ from government projects and stash the money in numbered Swiss bank accounts. Kill of all the Rainforests. Mess up the environment. In short, do whatever you want. Just don’t put any strain on my pocket. The instant you touch my pocket, then, and only then, will I rise up in anger. That is the mentality of the Malaysian Rakyat.

Sindrom Peduli Apa terus berkembang biak di kalangan ummat kerana masyarakat sendiri selesa hidup dalam sikap AKU TIDAK PEDULISME mereka selama ini.

Semut pun lagi pandai daa!

p/s: saya suka semut.semut sangat comel dan rajin ;)

Lullaby

Shari' Khayrat

Saad Zaghloul

11.46pm

25 June 26, 2008

2 comments:

c's radin said...

Erk, suka semut?? heh.. prkara yg kite suke, kte tentu hrp die ad kan, klu drg selalu $dtg pd huda, x pe ke?? :P

Anonymous said...

saya ambil ini boleh....sebab sgt comeyl..:)

terima kasih...