Pages

  • RSS

Friday, April 3, 2009

pesan 'emak'

Bismillah. Salaam Alayk.

juz a quick post :)
hari ni, ukhti Khairah & akh Qamarul selamat diijabkabulkan di Dewan Malaysia Abbasiyah, Kaherah.
Hamdalah.Hamdalah.Hamdalah.Satu lagi Bait Muslim terbentuk.Sama-sama kita doakan moga-moga diberkati hendaknya.
Dan moga-moga Bait Muslim ini menjadi pemacu dalam D&T dan dalam menegakkan kalimah Allah yg mulia di atas muka bumi ini..ameen ya robb.
Ustaz Halim dan isteri pun nampak berseri-seri hari ni :)

sy smpt memenuhi jemputan walimah td, tapi sekejap je.tp alhamdulillah Allah bg peluang utk sy jumpa dgn mereka.subhanallah..mmg sgt2 rindukan akhawat2 yg ada disitu.dah lame xjumpa agaknye :)
moga Allah tetapkan langkah antunna d jalan ini, dan moga Allah tsabatkan kami juga..

oh ya, for those who may concern, ini ade pesanan dari 'emak' kita dari galway,
sempena kita nak menghadapi exam dunia ni.
biasanya 'emak' selalu bagi pesanan nak menghadapi exam akhirat kan?hehe

nmpk mcm ditujukan kpd sy smate2, tp sbnarnye ditujukan kpd antunna semua juga!
selamat membaca, sisters!

(btw, 'emak' ade good news.nak tahu ape die?nantikan..hoho)

ps:doakan kami utk exam Biochemistry esok.carry 10marks.robbuna yusahhil~


KH: jgn cuak
KH: tawakkaltu 'alalAllah
KH: study dgn ihsan
ntahsapesape: cmne stadi ngn ihsan ek
KH: and inshaAllah whatever happens after that is the best
KH: ihsan tu apadia?
ntahsapesape: buat sumting rse kite tgk Allah..atleast rase Allah tgk kite
KH: yes.......ertinya kita buat yang TERBAIK kan
ntahsapesape: oooo
ntahsapesape: phm2
KH: ihsan entails.......... Completeness.........Sincerity........Tastefulness........Correctness
KH: itu 4 syarat utk ihsan
KH: kene complete, siap.....
KH: kene sincere, ikhlas ketika membuatnya
KH: kene correct, betul & accurate
KH: kene tasteful, ertinya bukan setakat siap, ikhlas dan betul......ia juga mestilah ada zouk! best! barulah ia sempurna
ntahsapesape: waa
KH: itulah 4 syarat utk mencapai Ihsan
ntahsapesape: dalam mksud ihsan eh
ntahsapesape: yg plg takut satu je..
ntahsapesape: jd fitnah lm dkwh, if x pass
KH: doa byk2 pada Allah dan study betul2
KH: kalau perlu study group, buatlah.
find out tarikh exam awal2.......... dan study dengan tengok silibus
KH: jgn tak tengok
KH: silibus senarai kena ada
KH: supaya kita nampak ada berapa topik lagi nak cover dan ada berapa hari lagi before exam
KH: kalau study tak tengok silibus, tak tahu topik, cuma ikut lecture je.......kita akan macam menerawang sikit
KH: kita tak tahu byk mana lagi kene baca
KH: go with the flow...
KH: medic takleh gitu
KH: we need to be organized......a little exam-oriented is okay.....because this is april already
KH: skrg ni buat notes siap2
KH: so that bila nak exam u dont have to use big text books
ntahsapesape: cmne?
ntahsapesape: mknenye gne notes?
KH: a'ah
KH: buatlah nota sendiri
ntahsapesape: ooo ok
ntahsapesape: dlm SG ade notes
KH: ataupun, kalau tak buat notes sendiri........huda sendiri kene tahu, kalau dekat nak exam nnt.......nak baca yg mana
ntahsapesape: ooo ok
KH: takpe je kalau tak buat notes......terpulang lah pada cara huda study
KH: cuma
KH: skrg ni dah kene design 'cara study nak exam' nnt
KH: contohnya
KH: utk tajuk Shoulder anatomy........... huda akan baca nota lecture+buku teks mukasurat 5.
KH: mmg dah tahu dah
KH: kalau utk Lower Limb... nak baca nota SG+kertas soalan kuiz haritu
KH: kira mcm huda dah tahu dah nak baca yg mana bila nak dekat xm nnt
KH: bukan baru nak tercari2
ntahsapesape: oo gitu.....
btol tu..buku pon ade mcm2
ntahsapesape: nt time exam tu la nak bukak 5,6 buku dpan mate
KH: sbb kadang2 kita 'mencari-cari' tu yang lambat!
ntahsapesape: heh
ntahsapesape: btol2 stuju
KH: dah baca 1 jam............. baru rasa 'buku ni tak bestlah'
KH: tak boleh gitu. skrg ni dah kena identify......buku mana best dan tak best. Nota mana yang kita nak 'pegang'
KH: kalau seminggu b4 exam baru nak 'mencari'..........trouble!
KH: itu bukan revision
KH: itu 'mencari'
KH: hehe
KH: mencari tu kene buat awal
KH: nak exam nnt mmg betul-betul REVISION = memasukkan maklumat ke dlm otak je
KH: proses 'mencari' tu kene buat awal, supaya before exam kita boleh buat revision
sbb nak hafal tu ambil masa
KH: at least kalau kita dah tahu apa benda, nota mana yg kita nak hafal.......senanglah
KH: kalau tak sure lagi.....kat mana, yg mana satu nak hafal, buku mana best.......susahlah
KH: kak tahu huda boleh buat!

yes, we all can do it!
~selamat bermujahadah semua~

4 comments:

Nawa said...

salaam uda

fuuh ingat ko yang kawen tadi

uda

kalo mahu berkahwin,balik malaysia dulu pastu baru buat walimah nye ye

aku maw hadir

nyah3

Anonymous said...

ustaz halim sape yer??mcm knl??isteri dia nama sape??

anisahshamilah said...

salam tu hud-hood!!
hehehe..

kite gi gak!!lawa kn khairah..huhu~

anyway, thanx for sharing yg wanted n needed desperately tu..huhu~

Anonymous said...

wohoho..

cara study 'emak' ye

leh amik pengajaran tu

cara seorg doctor study